Ramnes Historielag med vellykket tur til sandtakene i Håvet og Bjørndalen

Lørdag 20. september kl. 14.00 arrangerte Ramnes Historielag rusletur til sandtakene i Bjørndalen og Håvet. Ca. 30 fremmøtte koste seg i det fine høstværet, og de fikk et interessant innblikk i geologi, historie og industri i området.

20140920 Rusletur

Vi startet med en orientering om geologien i området, der Per Bjerkø orienterte om hvordan isen hadde fraktet med seg stein og sand, og hvordan dette hadde blitt avsatt i juvet som en gang fantes i Bjørndalen.

 

Så overtok Vidar Vallumrød, og han fortalte om fremveksten og driften av sandproduksjonen, godt hjulpet av Axel Haugan, Asbjørn Todnem og Kurt Martinsen. Det er egentlig to sandtak, "Håvet-taket" og "Bjønndals-taket", som de heter på lokal dialekt. Tusenvis av lass med sand er fraktet ut av området, på alt fra små kjerrer og tilhengere til store, moderne lastebiler. Sanden fra Vivestad holdt god kvalitet, og den ble bl.a. benyttet til produksjon av takstein på Håsken i Andebu. Vestbygdveien i Vivestad ble bygget tidlig på 1950-tallet for lettere å kunne frakte sand ut fra området, og både Jarlsberg flyplass og Bispeveien er bygget med store mengde sand fra Vivestad.

 

Etter en kaffepause der nåværende eier av "Håvet-taket", Jorunn Gravdal Martinsen, overrasket med nybakte boller, så ble det en rusletur gjennom sandtakene. Det var flere stopp der vi fikk ytterligere påfyll av kunnskap om både geologi, geografi og sandproduksjon.

Vi takker foredragsholdere, eiere og naboer for fine foredrag og gode historier!

 

Du kan lese mer om Ramnes Historielag på historielagets hjemmeside.

<< Tilbake